De mooiste plekken in de Dordogne

Praktisch

s Ochtends vers brood! De dichtstbijzijnde bakkers vindt u in Le Lardin, een dorpje op 4 minuten rijden, maar ook onze zeer goede slager en de bar tabac annex buurtsuper in Condat-sur-Vézère hebben elke ochtend vers brood.

Alle supermarkten zijn redelijk dichtbij. U vindt er diverse in Le Lardin, Montignac en Terrasson.

Elke donderdag is er een grote markt in Terrasson, elke vrijdag een kleinere, maar exclusieve in Le Lardin. Veel streekproducten zoals truffels, walnoten, foie gras en natuurlijk kazen en worsten. Alle producten zijn vers en worden direct door de boer verkocht.

Wandelen, fietsen, kanoën, klimmen

De Dordogne staat natuurlijk bekend om zijn lieflijke groene landschap. De vallei van de Vézère staat in zijn geheel bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De uitgestrekte bossen en heuvels bieden prachtige vergezichten. De vele wandelroutes zijn allemaal goed aangegeven en met wandelrouteplanners als Visorando kunt u vooraf bepalen hoever en hoelang uw tocht zal zijn. Uw gîte vormt daardoor het perfecte middelpunt voor een wandelvakantie.

Maar ook over het water van de rivier de Vézère is de natuur van een overweldigende schoonheid. Er zijn diverse plekken om een kano te huren De dichtstbijzijnde is in Montignac op 10 minuten rijden. U gaat met uw kano vanzelfsprekend stroomafwaarts en wordt in het schattige Saint-Léon-sur-Vézère opgehaald en teruggebracht naar Montignac.

Ook zijn er in de buurt een aantal klimbossen. De gaafste is L'Appel de la Fôret, zegt mijn zoon. Er zijn 10 parcoursen die van laag tot hoog in de bomen zijn aangelegd. Adrenalinekick gegarandeerd!

Historie

Maar niet alleen de natuur is de moeite waard. De vallei van de Vézère was de woonplaats van de cro-magnonmensen, de eerste mensen in Europa. In de grotten van Lascaux vindt u de prachtige tekeningen die deze eerste mensen maakten. Lascaux bevindt zich op niet meer dan 10 minuten bij ons vandaan. Lascaux IV is een bezienswaardigheid, maar ook de grotten van Rouffignac, Tourtoirac en de Gouffre de Proumeyssac zijn spannend en zeer de moeite waard. En dan zijn er nog de abri’s, de in de steile wanden van de heuvels langs de Vézère uitgesleten overkappingen waarin de vroege mensen maar ook de middeleeuwers een veilig heenkomen vonden. Bijvoorbeeld La Roc Saint Christophe en La Madeleine in Tursac.  

En natuurlijk staan er langs de Vézère vele kastelen. Veel van die kastelen staan open voor publiek. Denk aan Château de Losse, Château de Sauveboeuf, Château de Marzac, enz. Of ten Noorden van ons, het enorme kasteel van Hautefort. Allemaal van 5 tot 35 kilometer van ons vandaan. Sommige van die kastelen bevatten spannende escape rooms, andere zijn complete musea.

Chateau de Sauveboeuf

Uitgaan

Restaurants, terrassen, winkels, markten

In onze nabije omgeving vindt u veel gelegenheid om uit eten te gaan. Om te beginnen direct naast ons op loopafstand: Château La Fleunie met daarin een prachtig restaurant. In de oude dorpskern van Condat-sur-Vézère kun je lekker eten in de oude Hostellerie de la Commanderie. In Le Lardin zit een heerlijke pizzeria en in het nabije dorpje Coly bevindt zich het exquise La Table de Jean. Echt Frans is La Table d’Aubas, in een dorpje hier 5 minuten vandaan, waar je voor € 15,- een eenvoudig maar zeer smakelijk 5-gangen diner naar keuze krijgt voorgeschoteld.

Montignac-Lascaux en Terrasson-La Villedieu zijn prachtige plaatsen met een keur aan winkels, restaurants en terrassen. Ook veel muziekfestivals vinden hier plaats in de zomer. Montignac heeft zijn Wereldmuziek festival eind juli en het Festival de Périgord Noir, begin augustus. En in Terrasson vindt elk jaar begin juli het Festival les Chemins de l’Imaginaire plaats, met komedie, theater, muziek, circus, dans en parades in de oude stad en langs de oevers van de Vézère. Ook in Terrasson in de zomer elke woensdagavond live muziek op 4 verschillende pleintjes.

Terrasson en Montignac hebben ook allebei hun eigen bioscoop. Steeds vaker worden de films naast de nagesynchroniseerde versie, ook in “vo” aangeboden. Dat staat voor version original, de originele taal van de film. Wel even goed opletten of u wel de “vo” reserveert.

En dan vanzelfsprekend Sarlat, 30 minuten hier vandaan. Een beeldschoon middeleeuws stadje met leuke straatjes en steegjes en een geweldig aanbod aan terrassen, restaurants, winkels en markten. Ook hier is altijd live muziek op een van de pleinen.

 

Brocantes

En we zouden niet in Frankrijk wonen als er geen brocantes zouden zijn. In Terrasson, in Brive en in veel andere plaatsen zijn er de vaste brocantes, maar om de haverklap heb je de leukste vide greniers (zolderopruimingen), in kleine dorpjes, meestal op zondag. Uw gastvrouw houdt ze allemaal in de gaten!

 

links